Nätet runt på 365 dagar

Trendsäkra shoppingtips och roliga nyheter

Emballage för mindre företag

Emballage för mindre företag

Emballage är ett nödvändigt ont för alla nystartade företag som tillverkar produkter, är återförsäljare av produkter eller förvarar produkter. Förpackningen kan i vissa fall vara kostsam, men är också en viktig del av marknadsföringen och kan dessutom minska svinnet. Många mindre företag som befinner sig i uppstartsfasen har inte möjligheten att hyra konsulter för att hjälpa till med emballaget. Här ger vi därför några förslag på vilka alternativ du bör överväga.

Ett av de sätt på vilket du kan spara pengar på emballage är att använda transparenta plastförpackningar som du sätter en professionell dekal på. För det mindre företaget är detta alternativ ett bra sätt att få till en professionell förpackning till en låg kostnad. Dessa är två exempel på genomskinliga emballage av plast:

 • Påsar av polyester. Polyesterpåsar är ett utmärkt alternativ som lämpar sig väl för ett brett urval av produkter. Allt från livsmedelsprodukter till hemelektronik kan emballeras i påsar av polyester. Dessa påsar finns också i ett stort utbud med flera olika storlekar, tjocklekar och tekniker för att försluta påsarna.
 • Krympfilm används för såväl produkter världen över som kan konsumeras och produkter som inte kan konsumeras. Krympfilm är ett bra sätt att skydda och täcka över produkter, samtidigt som den kund som är intresserad av att köpa produkten fortfarande kan se innehållet.

Andra slags emballage

För större varor som emballeras i flera delar och sedan sätts ihop till en produkt är bandning eller sträckfilm bra alternativ till ovanstående emballage. Några exempel på produkter som bandas eller filmas med sträckfilm är föremål som förvaras i tunga kartonger och ved. Vissa företag ökar sin varumärkesigenkänning genom att använda sträckfilm som har företagets logotyp tryckt på sig. Med hjälp av en stor logga på sträckfilmen kan du säkerställa att dina kunder snabbt kan identifiera ditt varumärke när denne mottar varan.

Ett annat material som ofta används av mindre företag som emballage är pappkartonger. Det är dock viktigt att känna till att kartonger med tryck ofta har en ganska hög prislapp och kräver att du beställer ganska många kartonger på en och samma gång. Med hjälp av rätt invärtes emballage kan en pappkartong skydda varan under transport.

Så påverkar risken ditt PPM-sparande

Så påverkar risken ditt PPM-sparande

Det första du bör ta hänsyn till när du tar fram en strategi för ditt pensionssparande är din sparhorisont, det vill säga hur många år som återstår tills du har tänkt gå i pension. Ju fler år som återstår desto högre risk är man som pensionssparare generellt sett redo att ta. Risk innebär möjligheten att dina pengar kan antingen minska eller öka i värde. Risken är därför en viktig faktor för ditt sparande.

Sett ur ett historiskt perspektiv ökar aktiemarknaden alltid i värde över tid. I kortare perioder kan börsen dock kantas av nedgångar. I värsta fall kan det ta närmare ett decennium innan börsen återhämtar sig från en svagare period och återgår till en likvärdig eller högre nivå. På längre sikt kan man dock förvänta sig en uppgång på börsen. Det du bör ta med dig av denna information är alltså att ditt sparande bör ha en lägre risk ju närmare pensionsåldern du befinner dig.

Aktiv vs passiv förvaltning

Huruvida det är värt att satsa på passiva eller aktiva fonder är en ständigt pågående debatt. Vad är egentligen skillnaden mellan de bägge? En aktivt förvaltad fond kallas den typ av fond vars fondförvaltare försöker slå index genom att välja värdepapper som överträffar detta. En passiv fond är istället en fond som investerar i ett så kallat index. En fond av denna typ kan i många fall vara automatiserad, vilket innebär att eventuella köp- och säljbeslut fattas av en dator snarare än av en människa.

En indexfond har ofta en lägre fondavgift än en aktivt förvaltad fond. Forskning på området visar att de aktiva fonder som lyckas slå index över tid är relativt få. en anledning till detta är att fondavgiften tar udden av avkastningen, och en annan orsak är att det är svårt för förvaltaren att gissa vilka värdepapper som kommer ha en god värdeutveckling framöver. De aktiva fonder som lyckas med dessa har dock en värdeutveckling som överträffar index.

En fondförvaltare som förespråkar aktiv förvaltning av PPM-konton är Advisor. Deras tjänst PPM-förvaltning ger dig möjligheten att anlita en professionell förvaltare som tar hand om ditt PPM-konto och ger det den omsorg det förtjänar.

Så justerar du sadelns position

Så justerar du sadelns position

Lika viktigt som det är att justera höjden på sadeln är det att justera dess position. Här får du tips om hur du kan ställa in din sadels position. Anpassa lite efter hur du sitter, på till exempel damcykel sitter du annorlunda än på en racercykel, men grunden är sig lik.

Därför är sadelns position viktig

Sadelns vinkel och position är viktig eftersom dessa faktorer påverkar din komfort på cykeln. Det är nämligen inte bara sadelns höjd som är viktig. Sadeln kan justeras framåt och bakåt samt vinklas uppåt och nedåt för att göra det bekvämare för dig att cykla. För att säkerställa att din sadel är rätt inställd kan du göra följande:

 • Medan du cyklar stannar du när en pedal är i det läge då den är längst fram, den så kallade “klockan tre-positionen”.
 • Föreställ dig en rak linje som börjar framför ditt knä och slutar vid marken.
 • Denna linje bör gå genom mitten på din sadel. Ditt knä bör alltså vara rakt över pedalen när pedalen är i “klockan tre-positionen”.

Lossa skruven under sadeln för att skjuta den framåt eller bakåt

På baksidan av sadeln finns en skruv bult som styr sadelns placering. Genom att lossa denna skruv kan du justera sadeln vid behov.

Säkerställ att sadeln har rätt avstånd från styret

Du bör kunna nå styret på ett bekvämt sätt när du sitter på cykeln, samtidigt som dina knän befinner sig rakt över pedalen när foten är i “klockan tre-positionen” av cirkelrörelsen. Ett bra sätt att testa detta är att ställa dig upp när du cyklar.

Om sadelns position är den rätta, bör du kunna ställa dig upp enkelt utan att använda styret för att resa dig upp. Om du har några problem med detta, bör du skjuta sadeln antingen framåt eller bakåt medan skruven under sadeln är lossad.

Se till att din sittvinkel är rak

Använd ett vattenpass för att säkerställa att sadeln är rak. På så sätt fördelas din vikt på ett bättre sätt när du cyklar. Du kan dock justera sadeln lite om du upplever obehag i skrevet, men inte mer än 3 grader i någon riktning. Kvinnor lutar vanligtvis sadeln något nedåt för ökad komfort, medan män oftast lutar den något uppåt.

Öka din muskelmassa med kosttillskott

Öka din muskelmassa med kosttillskott

Glutamin är ett kosttillskott som under flera årtionden har varit en favorit hos många kroppsbyggare. Anledningen till detta är att glutamin är viktigt för musklernas funktioner och är en av de vanligaste aminosyrorna i människokroppen. Denna aminosyra för med sig flera fördelar för dig som vill bygga muskler, bland annat så bidrar den till muskeltillväxt genom att öka nivåerna av leucin i muskelfibrerna. Glutamin hjälper även till att minska muskelnedbrytningen och främjar immunförsvaret, vilket gör att du kan hålla dig friskare och inte missa dina träningspass.

Glutamin är ett tillskott som du med fördel kan ta före träningspasset för att minska tröttheten i musklerna och öka nivåerna av tillväxthormon i kroppen. Forskning visar också att glutamin kan vara viktigt för förlust av kroppsfett genom att öka antalet kalorier och mängden fett som förbränns under såväl vila som träning. Detta kosttillskott tar du 5-10 gram av på morgonen då du äter frukost, samt i shakes före och efter träning. För bästa effekt bör du även ta en dos på kvällen.

Kosttillskott för muskeluppbyggnad och återhämtning

ZMA är ett kosttillskott som består av zink och magnesiumaspartat (därav namnet) samt vitamin B6. Det är ett viktigt kosttillskott för dig som tränar hårt och vill bygga muskler, eftersom en brist på dessa viktiga mineraler ofta uppstår hos personer som tränar mycket. Du behöver mineralerna för att bibehålla hormonnivåerna i kroppen och främja en god natts sömn, vilket är viktigt för återhämtningen.

Vid intensiv träning kan nivåerna av testosteron och tillväxtfaktorn IGF-1 sjunka. Faktum är att man i en studie kunde se att de personer som tränade och tog ZMA som ett tillskott signifikant ökade sina nivåer av såväl testosteron som IGF-1. Detta under enbart åtta veckors träning, medan nivåerna av både testosteron och IGF-1 sjönk hos deltagarna i placebogruppen. Som de flesta kroppsbyggare känner till, är IGF-1 och testosteron två viktiga faktorer för muskeltillväxten.

För att få bästa effekt av ZMA bör du ta detta kosttillskott cirka 30-60 minuter innan du går och lägger dig på kvällen. Du bör ta det utan mat och kalcium, då detta gör att upptaget ökar och din sömnkvalitet förbättras. En typisk ZMA-produkt innehåller cirka 30 mg zink, 450 mg magnesium och 10,5 mg vitamin B-6.

Det finns många kosttillskott och de fler som kommer in på marknaden desto svårare blir det för den som inte har koll, läser man på kan man snabbt sätta sig in i vilka kosttillskott som ger resultat.

5 saker som MTB-cyklister avskyr

MTB-cykling är otroligt roligt. Det är en tuff och utmanande sport eller hobby som du kan utföra själv eller tillsammans med dina vänner. Inbitna MTB-cyklister ägnar dagligen några timmar till att tänka på sporten, samt på att planera inför sitt nästa äventyr i MTB-spåret. Trots att mountainbike är en fantastisk hobby och sport är den inte perfekt. Här delar vi med oss av några mindre fantastiska aspekter av MTB-cyklingen.

 • Att ta sig till MTB-spåret. När du ska ägna dig åt att cykla mountainbike behöver du ofta ta dig till bergen eller till MTB-spår som ligger långt ifrån civilisationen. Detta innebär att man tvingas färdas långa sträckor med bil. Det värsta är att det ofta känns som att man spenderar mer tid i bilen än vad man gör på cykeln. Inget spår är dock det andra likt och vi måste cykla på de alla, så det är bara att bita ihop och ge sig iväg!
 • Klättring av det tråkigare slaget. Man måste förtjäna sina kurvor och nedförsbackar genom att klättra uppför uppförsbackar på sin cykel. Hur mycket en MTB-cyklist egentligen hatar att ta sig uppför en backe hänger till stor del på vilken cykel personen i fråga har, hur terrängen ser ut och hur brant backen är. Faktum är dock att det kan vara riktigt tråkigt. Det är dock ett utmärkt sätt att komma i form, men kräver ofta att man tar en ordentligt vattenpaus när man väl når toppen.
 • Korta nedförsbackar. Det känns ofta som en evighet när man cyklar uppför en backe, men nedförsbackarna tar slut alldeles för fort. Inte sällan hinner man knappt blinka innan man har kommit ner för backen, och därmed kommit ner på jorden igen.
 • Mekaniska fel. En punktering kan vi enkelt hantera, även om den innebär ett ovälkommet avbrott i cyklingen. Mer allvarliga mekaniska fel kan dock förstöra hela cykelturen. Det värsta är att man ofta befinner sig långt från närmaste cykelverkstad när de inträffar.
 • Ingen gillar att slå sig eller att trilla av cykeln. Att skada sig själv kan lägga en blöt filt över hela cykelturen och även över ditt självförtroende. Det viktiga är att snabbt ge sig upp i cykelsadeln igen!

För att göra MTB-cyklingen roligare är det viktigt att underhålla sin cykel, investera i cykelservice det gör allt så mycket lättare.

Så fungerar PPM-systemet

Premiepensionen är något som allt fler får upp ögonen för. Kort sagt är det den del av den allmänna pensionen som privatpersoner har rätt att förvalta själva. Genom att göra detta kan man se en markant tillväxt, som ofta är högre än hos det genomsnittliga PPM-kontot. Givetvis är det även förenat med risker – ger man sig in i det utan kunskap kan det leda till att delar av pengarna försvinner.

Sköts numera av Pensionsmyndigheten

Tidigare sköttes PPM delvis genom att Försäkringskassan slog fast medborgares pensionsrätt baserat på den pensionsgrundande inkomsten. Det sköttes också genom att Premiepensionsmyndigheten (förkortat PPM) placerade människors pensionsrätter på deras PPM-konton. Sedan 2010 sköts dock detta av Pensionsmyndigheten.

I enkelhet tas pengar varje månad från din inkomst. Pensionsrätterna fastställs dock inte förrän året efter att pengarna har tjänats in. Under tiden förvaltar Pensionsmyndigheten pengarna.

Kan betalas ut från 61 års ålder

Många funderar idag på att gå i pension lite tidigare än 65. Dessa kan glädja sig åt att premiepensionen kan betalas ut från den månad man fyller 61. Beloppet man får utbetalt är både förbestämt och valfritt.

Du får en särskild summa varje månad. Om du vill, går det att välja att lite mindre betalas ut än den månatliga summan. Det här kan vara fördelaktigt om man vill spara till senare år. Att ta ut mer än det här månadsbeloppet är dock inte möjligt.

PPM-förvaltning eller inte?

Många har på senare tid valt att anlita ett bolag som förvaltar PPM-pengarna åt en. Huruvida man göra detta eller inte beror på vad man har för behov och förutsättningar. Om man ändå inte planerar att sätta sig in i fondmarknaden själv, kan det vara ett alternativ att, mot en kostnad, anlita ett privat fondbolag som förvaltar pengarna åt dig.

Ofta är detta med goda resultat. Flera privata fondbolag, som Advisor till exempel, har visat att det går att öka tillväxten markant. Tänk på dock att det aldrig finns garantier. Om vi nu tar Advisor PPM som exempel, kan det såklart hända att deras positiva siffror stagnerar eller till och med vänds till negativa. I allmänhet kan man kanske säga att privata fondbolag sparar mer aggressivt, vilket kommer med ökade risker, men tittar man på långsikt har fondförvaltare som Advisor genererat goda resultat, som kund kan man vara pådrivande genom sitt sparande och driva på förvaltarna till att vara extra noggranna.

Förbered cykeln för de yngre

Oavsett om du håller på att lära ditt barn att cykla, eller om han eller hon redan kan cykla själv, kan det krävas en del tillbehör utöver det som redan finns på cykeln. Cykeltillbehör är något som även vuxna bör ha – åtminstone grundläggande saker såsom en lampa och reflexer.

Cykeltillbehör till barn behöver dessutom inte alltid handla om säkerhet. De kan även vara roliga för barnen att ha på cykeln och åka runt med. Givetvis bör säkerheten dock alltid prioriteras högst. Har ditt barn redan något av följande tillbehör på sin cykel?

Stödhjul

Stödhjul är ett mycket bra hjälpmedel när barnen ska lära sig att cykla. Med två små hjul som fästs på cykelkroppen nära det bakre hjulet, kan de tryggt lära sig att cykla i sin egen takt. En annan, liknande variant, är styrpinne som även den är praktisk av liknande skäl. En styrpinne kan också vara smidigt att ha till hands när barnet cyklar, medan du går och det är mycket folk och trafik omkring.

Förbered cykeln för de yngre

Lampa

En lampa är ett cykeltillbehör som alla cyklister bör ha. Samtidigt känns det ofta särskilt viktigt att de yngre har det, så att de bättre syns i trafiken. En cykellampa finns i standardutförande, men också i roliga färger eller med någon figur tryckt på skalet. Sådana lampor kan passa de yngre lite bättre. Ofta har lamporna också olika lägen som kan göra att de till exempel blinkar när en viss knapp trycks in. Att inte synas när det är mörkt är en av de större riskfaktorerna för att något ska inträffa, därför bör alla ha cykelbelysning på sin cykel.

Cykelhandskar

Cykelhandskar kan vara bra att ha, särskilt när det handlar om lite längre cykelturer. Ska du ut med barnen på cykelsemester bör egentligen samtliga deltagande vara utrustade med ett par handskar. Det här gör cykelturen betydligt behagligare mot händerna.

För de lite yngre går det ofta att hitta cykelhandskar med olika tryck på. Särskilt vanligt att se är handskar med djur eller actionfigurer på.

Ringklocka

En ringklocka är ett cykeltillbehör som även det är bra att ha för alla som cyklar. När det kommer till barn finns det ringklockor som låter lite kul, eller kanske med något roligt tryck på. En annan typ av ringklocka är att skaffa en ringtuta, som de yngre kan uppskatta.

Globala PPMfonder

Oavsett om du tror att festen på börsen kommer att fortsätta eller om du tror att bistrare tider väntar, kan det vara så att du har annat för dig än att förvalta din fondportfölj. Advisor är en fondförvaltare som tillhandahåller förvaltningstjänster för både “vanliga” fondportföljer och ditt PPM-konto.

Om du vill lägga tiden på annat än att analysera vilka fonder som är värda att satsa på och vilka fonder du kanske borde byta ut, är det ingen dum idé att lämna över det ansvaret till en professionell fondförvaltare som Advisor. I PPM-systemet finns ungefär 800 fonder att välja mellan, vilket är mer än nog att göra en förvirrad. Då är det ändå ett begränsat utbud jämfört med de fonder du kan välja mellan på ett traditionellt fondkonto. Istället för att gå vilse i fondlabyrinten, kan du nu ta hjälp av en förvaltare med erfarenhet och kunnande!

Börsen

Börserna världen över fortsätter att gå upp, trots att ekonomiska analytiker och journalister ständigt förutspår nedgångar. Till råga på allt har dollarn kravlat sig upp på en ny högstanivå. Även om tongångarna bland investerare och andra intressenter är väldigt positiva för tillfället, vet alla som har varit med ett tag att en tids uppgång vanligtvis följs av nedgång. Det är just det som börserna är kända för – att gå upp och ner likt en berg- och dalbana.

Därför finns det trots allt all anledning till oro, även om det för tillfället ser ljust ut på marknaderna. Orosmolnen är många och flera av de har länge legat som en tät dimma över världens börser. Vi talar förstås om Brexit, Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet samt den bankkris som för närvarande råder i Europa. På senare tid har dessutom den amerikanska centralbanken höjt räntan. Ingenting verkar dock kunna påverka uppgången på börsen, åtminstone inte än.

De senaste tre åren har den svenska kronan försvagats mot dollarn med över 40 procent. Det är såklart ingen höjdare för den som har tänkt semestra i det stora landet i väst, vilket bland annat verkar drabba flygindustrin, men den svagare dollarn är desto godare nyheter för den svenska exportindustrin. Dollarns värdeökning har också fått guldpriset att falla.

Behöver ungarna en ny garderob?

Om du är ute efter att köpa nya overaller till barnen har du mycket att välja mellan! Overaller finns numera i alla olika varianter så det är enkelt att hitta något som passar din stil, oavsett hur den ser ut. Om det gäller ett barn som är lite äldre är det dessutom lätt som en plätt att hitta plagg som passar deras unika personlighet. Inga barn är precis likadana och därför är det en gåva till den som behöver shoppa nya overaller till kallare väder att det finns så otroligt mycket att välja mellan. Det behöver dock inte handla om varma overaller, det finns även overaller som inte är varmt fodrade utan bara skyddar för regn och sådana som fungerar mest som ett skydd för kläderna innan, så att barnen kan leka utan att förstöra sina fina kläder.

Hur man hittar precis vad man söker

För att hitta den perfekta overallen som passar föräldrarnas och barnets smak behöver man inte göra mer än ställa sig själv ett par frågor. Vad är viktigt för dem? Är det miljö och fair trade-produktion? Är priset en faktor för dig som shopppar för egen del? Gäller det barn som har sin helt egna smak? Genom att ta sådana saker i beaktning kan man se till att den som får kläderna garanterat blir nöjd!

Det är inte svårt att hitta snygga  och praktiska overaller som håller ditt barn varmt och torrt. Det gör att ditt barn inte behöver hindras av dåligt väder utan kan leka och utforska som vanligt.

Att shoppa på nätet är enklare än någonsin

Konsumenter har det bättre än någonsin när det gäller online shopping. Det är inte bara bekvämt, det innebär också att man har tillgång till ett enormt utbud från hela världen utan att man ens behöver lämna hemmet. Några saker är dock värda att tänka på innan man köper sina barnkläder i en butik på nätet:

 • Det ska vara lätt och smidigt att ta kontakt med kundtjänst om man har frågor eller behöver information om sin beställning – om det finns möjlighet till livechat är det ett bra tecken.
 • Det är alltid bra om det finns möjlighet till billigare frakt om man shoppar lite mer, det gör det ju enklare att köpa allt man behöver på en och samma gång.
 • Till sist är det värt att kolla in recensioner så att du kan läsa vad andra kunder tycker.

E-handel via sociala medier

Sociala medier är inte bara ett användbart medium för ett varumärkesbyggande syfte, där företag kan skapa sig en lojal och bred bas av följare, utan de kan också användas som en plattform för e-handel. Redan 2009 började företag sälja produkter direkt via Facebook men facebookhandeln tog aldrig fart. Nyligen lanserade man en ny satsning mot e-handeln, där man på nytt testade olika varianter av köpknappar i sin mobilapp. Dessutom erbjuder Facebook och även Instagram möjligheter för e-handlare att annonsera direkt till privatpersoner i de bägge sociala nätverken. Sponsrade inlägg har förekommit under en längre tid och nu satsar även Twitter och Pinterest hårt på e-handeln.

Oavsett vilken kundkrets man har som företag, kan man vinna på att synas. Detta även via sociala medier som Facebook. Bland de större företagen som har en bra synlighet på nätet är Footway som under styre av grundaren Daniel Mühlbach vunnit framgång brett även i norden. Relationen till kunder och intresserade är enkel att hålla igång via daglig och enkel kontakt och delning. Här kan vi se en kontaktyta som tidigare inte funnits. Kanske är detta orsak till ökad lojalitet för märken och varor.

Öppna butik på Facebook

Facebook har idag 1,65 miljarder aktiva användare och tillika potentiella kunder för e-handlare! Även om inte alla dessa människor ingår i verksamhetens målgrupp, vore det såklart betydande att kunna nå ut till bara 100 000 av dessa. Företag och organisationers facebooksidor har sammanlagt över en miljard unika besökare varje månad. För att ta till vara på detta har Facebook lanserat en shoppingsektion som är tänkt att öka e-handlares försäljning via sajten. Genom att möjliggöra en sömlös shoppingupplevelse för användarna tror man sig kunna åstadkomma en högre andel avslutade köp och också en bättre upplevelse för kunden, som inte behöver surfa till en separat webbplats för att handla utan kan sköta allt via Facebook. Det gör också att det går snabbare från det att den potentiella kunden ser en produkt och får ett begär för denna tills dess att beställningen läggs.

Genom en gnutta programmering kan man skapa en flik för butiken på företagets facebooksida och därigenom saluföra sina produkter på Facebook. Denna flik kan antingen vara länkad till företagets webbshop eller så kan man sälja direkt till kund via Facebook, vilket förkortar köpprocessens led. Ett enklare tillvägagångssätt än att själva koda facebookbutiken är att använda något av de verktyg och tjänster som hjälper till att komma igång med en butik på Facebook. En av dessa tjänster är Shopify, en tjänst med vilken man för 10 dollar per månad kan börja sälja sina produkter på Facebook.

Nästa sida »