Tips för att cykelpendla till jobbet

Allt fler väljer att lämna bilen till fördel för cykeln. Att ta sin dam- eller herrcykel istället för bilen kommer med flera fördelar. Till exempel är det bra för miljön, din plånbok och din hälsa. Men det är inte någon hemlighet att cyklister är mer utsatta i trafiken. Man har helt enkelt inte lika bra skydd runt sig, och vad som är en ofarlig krock i låga hastigheter för en bil, kan vara ödesdigert för en cyklist. Det gäller därför att vara särskilt noga med säkerheten. Därför, och av andra skäl, är det bra att hitta en optimal rutt till och från jobbet.

Hitta den bästa rutten

Ta inte för givet att den väg som är bäst att köra med bil till jobbet, också är den som är bäst för dig och din herrcykel att ta. De flesta svenska städer är väl anpassade cykelåkning, men det kan fortfarande finnas anledningar att välja en annan rutt för cykeln än för bilen. Innefattar din vanliga väg till jobbet en motorväg kan du, av förklarliga skäl, givetvis inte färdas där med cykeln. Se till att planera en rutt som är snabb, har bra vägar och som är väl anpassad för cykeltrafik. På så vis får du en så behaglig tur som möjligt och uppmuntras till att även i fortsättningen lämna bilen hemma.

Var försiktig i trafiken

På en vanlig dam- eller herrcykel är du känslig i trafiken, och det gäller således att vara försiktig. Kör du i en storstad är det extra viktigt. Många bilister i storstäder är inte vana att dela körbanan med cyklister (åtminstone inte till den grad det förekommer i storstäder) och farliga situationer kan därför uppstå. Ligger du till höger om en bil som ska svänga höger, är det bra att förvissa sig om att bilisten verkligen har sett dig om du ska rakt fram. Annars finns en risk för en plötsligt tvärnit eller – i värsta fall – en kollision.

Tänk även på hur du kör kring stora lastbilar och bussar. Försök att ligga bakom eller framför dem. Ligger du i mitten finns en risk att föraren inte ser dig, då du hamnar i dennes döda vinkel. En liten dam- eller herrcykel är inte lätt för föraren att se i en sådan situation.

Tips för att cykelpendla till jobbet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *