ASOS och dess tillhörande asos.com är en global modeportal för män och kvinnor i 20-årsåldern. Butiken säljer trendiga kläder och accessoarer och erbjuder en stor variation av moderelaterade produkter. ASOS menar att de på så sätt gör hemsidan till ett frodande modecommunity. Visste du förresten att ASOS uttalas ACE-OSS?

Hur historien om ASOS började

År 1999 funderade Quentin Griffiths och Nick Robertson på att de ville starta ett företag på internet där människor kunde hitta kläder och accessoarer som de tidigare hade sett kändisar bära. Redan i augusti samma år registrerades en hemsida som då hette www.asseenonscreen.com (vilket i sig betyder “sett på skärmen” och som då åsyftar de kläder som man sett kändisar bära på nätet, TV:n eller annat). Hemsidan rönte framgångar och erhöll bland annat pris från tidningen The Sunday Times som “Best trendsetter Awards”. Hemsidan och butiken började kallas för ASOS som är en förkortning av “as seen on screen”, vilket gjorde att de anställda tyckte att hemsidan behövde ett kortare namn. I oktober år 2000 köpte de www.asos.com och www.asos.co.uk som kom i august 2001.

Företaget insåg sedan att de sålde mer mode än bara de specifika kläder som kändisar har burit och namnet ASOS fick då allt större roll. 2002 började alltså ASOS och dess logga börjat användas mer frekvent. I juli 2002 benämndes företaget i radio som ASOS, därefter kom också en ny logotype som började användas på hemsidan. Även hemsidan ändrades till www.asos.com och aktieägarna godkände även namnbytet i augusti 2003 från AsSeenOnScreen Holdings PLC och AsSeenOnScreen Limited till ASOS PLC och ASOS.com Limited.

Företagets samhällsansvar

På ASOS fokuserar de inte bara på de kommersiella kriterierna när de ska köpa in produkter, utan väljer att aktivt ta ansvar för hur de påverkar samhället, både ur ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt perspektiv. Målet hos ASOS är att göra en etisk handel, hållbar sourcing och ett aktivt djurskydd i varje upplevelse. För att nå dessa mål arbetar ASOS med etiskt handelsprogram, hur de arbetar med inköpare samt etiska program med sina affärspartners.

ASOS – en modebutik på nätet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *