En säker och bra båt är A och O vid sportfiske och för detta finns speciellt framtagna sportfiskebåtar. Tillhör du en av dom som gärna ror ut på sjön för att kasta några kast eller att sitta och titta på flötet som guppar har du troligen inte ett behov av en sådan.

Har du däremot ett stort intresse av att ge dig ut på djupare vatten i jakten på riktigt storfångst behöver du något betydligt mer rejält än en roddbåt. Här kan du läsa om några av som saker som skiljer sportfiskebåten från andra modeller.

Utmärkande egenskaper på sportfiskebåtar

SportfiskeFör sportfiske, där det inte är ovanligt att man drar upp fiskar med väldigt hög vikt, är det viktigt att ha en både stabil och säker båt. Sportfiskebåtar är framtagna och designade just för att vara det, och man kan känna sig lugn i att båten inte kommer välta även om man drar upp en riktig bjässe på uppemot 50 kilo eller kanske ännu mer.

En annan sak som är utmärkande för sportfiskebåtar är att det ofta finns plats för den typ av utrustning man kan behöva ha med sig, till exempel hållare för fiskespön. Det finns inga mjuka soffor och stora bord för trevliga fikastunder – båtarna är gjorda för att vara funktionella och praktiska vid just fiske och inte för ”söndagsturer”. Istället är det vanligt med förarsäte och ned-, och uppfällbara säten för passagerare som kan användas vid behov.

Utseende och material

Hur en fiskebåt ser ut kan skilja sig. Dom finns i olika storlekar, färger och material och vad man ska välja beror till stor del på behovet och vilken typ av fiske man ägnar sig åt. Vissa säger att aluminiumbåtar är att föredra eftersom det är ett tåligt material i alla väder och vatten men återigen bör man utgå från det egna behovet.

Sportfiskebåtar finns bland annat i materialen:

  • Aluminium
  • Glasfiber
  • Plast

Den som är på jakt efter en sportfiskebåt, men inte vet exakt vilken modell som passar bäst, bör i första hand läsa på och lära sig mer om olika typer av sportfiskebåtar. Det är en stor investering och för att ha ut så mycket som möjligt av den nya båten är det också viktigt att valet blir rätt.

Skillnaderna mellan ”vanliga” båtar och en sportfiskebåtar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *