Premiepensionen är något som allt fler får upp ögonen för. Kort sagt är det den del av den allmänna pensionen som privatpersoner har rätt att förvalta själva. Genom att göra detta kan man se en markant tillväxt, som ofta är högre än hos det genomsnittliga PPM-kontot. Givetvis är det även förenat med risker – ger man sig in i det utan kunskap kan det leda till att delar av pengarna försvinner.

Sköts numera av Pensionsmyndigheten

Tidigare sköttes PPM delvis genom att Försäkringskassan slog fast medborgares pensionsrätt baserat på den pensionsgrundande inkomsten. Det sköttes också genom att Premiepensionsmyndigheten (förkortat PPM) placerade människors pensionsrätter på deras PPM-konton. Sedan 2010 sköts dock detta av Pensionsmyndigheten.

I enkelhet tas pengar varje månad från din inkomst. Pensionsrätterna fastställs dock inte förrän året efter att pengarna har tjänats in. Under tiden förvaltar Pensionsmyndigheten pengarna.

Kan betalas ut från 61 års ålder

Många funderar idag på att gå i pension lite tidigare än 65. Dessa kan glädja sig åt att premiepensionen kan betalas ut från den månad man fyller 61. Beloppet man får utbetalt är både förbestämt och valfritt.

Du får en särskild summa varje månad. Om du vill, går det att välja att lite mindre betalas ut än den månatliga summan. Det här kan vara fördelaktigt om man vill spara till senare år. Att ta ut mer än det här månadsbeloppet är dock inte möjligt.

PPM-förvaltning eller inte?

Många har på senare tid valt att anlita ett bolag som förvaltar PPM-pengarna åt en. Huruvida man göra detta eller inte beror på vad man har för behov och förutsättningar. Om man ändå inte planerar att sätta sig in i fondmarknaden själv, kan det vara ett alternativ att, mot en kostnad, anlita ett privat fondbolag som förvaltar pengarna åt dig.

Ofta är detta med goda resultat. Flera privata fondbolag, som Advisor till exempel, har visat att det går att öka tillväxten markant. Tänk på dock att det aldrig finns garantier. Om vi nu tar Advisor PPM som exempel, kan det såklart hända att deras positiva siffror stagnerar eller till och med vänds till negativa. I allmänhet kan man kanske säga att privata fondbolag sparar mer aggressivt, vilket kommer med ökade risker, men tittar man på långsikt har fondförvaltare som Advisor genererat goda resultat, som kund kan man vara pådrivande genom sitt sparande och driva på förvaltarna till att vara extra noggranna.

Så fungerar PPM-systemet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *