Så justerar du sadelns position

Lika viktigt som det är att justera höjden på sadeln är det att justera dess position. Här får du tips om hur du kan ställa in din sadels position. Anpassa lite efter hur du sitter, på till exempel damcykel sitter du annorlunda än på en racercykel, men grunden är sig lik.

Därför är sadelns position viktig

Sadelns vinkel och position är viktig eftersom dessa faktorer påverkar din komfort på cykeln. Det är nämligen inte bara sadelns höjd som är viktig. Sadeln kan justeras framåt och bakåt samt vinklas uppåt och nedåt för att göra det bekvämare för dig att cykla. För att säkerställa att din sadel är rätt inställd kan du göra följande:

  • Medan du cyklar stannar du när en pedal är i det läge då den är längst fram, den så kallade “klockan tre-positionen”.
  • Föreställ dig en rak linje som börjar framför ditt knä och slutar vid marken.
  • Denna linje bör gå genom mitten på din sadel. Ditt knä bör alltså vara rakt över pedalen när pedalen är i “klockan tre-positionen”.

Lossa skruven under sadeln för att skjuta den framåt eller bakåt

På baksidan av sadeln finns en skruv bult som styr sadelns placering. Genom att lossa denna skruv kan du justera sadeln vid behov.

Säkerställ att sadeln har rätt avstånd från styret

Du bör kunna nå styret på ett bekvämt sätt när du sitter på cykeln, samtidigt som dina knän befinner sig rakt över pedalen när foten är i “klockan tre-positionen” av cirkelrörelsen. Ett bra sätt att testa detta är att ställa dig upp när du cyklar.

Om sadelns position är den rätta, bör du kunna ställa dig upp enkelt utan att använda styret för att resa dig upp. Om du har några problem med detta, bör du skjuta sadeln antingen framåt eller bakåt medan skruven under sadeln är lossad.

Se till att din sittvinkel är rak

Använd ett vattenpass för att säkerställa att sadeln är rak. På så sätt fördelas din vikt på ett bättre sätt när du cyklar. Du kan dock justera sadeln lite om du upplever obehag i skrevet, men inte mer än 3 grader i någon riktning. Kvinnor lutar vanligtvis sadeln något nedåt för ökad komfort, medan män oftast lutar den något uppåt.

Så justerar du sadelns position

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *