Att ordna festmat kan vara en svår uppgift. För vissa går det hur enkelt som helst, medan andra stapplar betänkligt när det kommer till att välja meny – såväl mat som dryck – för kvällen. Ofta handlar det om erfarenhet. Är man att vara värd åt ett större antal gäster har man säkerligen en del recept, tips och knep i bakhuvudet att plocka fram. För den som inte har det, kommer här ett par tips som möjligen kan hjälpa på vägen.

Ska du verkligen ha en buffé?

Det är visserligen populärt med bufféer som festmat på större evenemang, men är det verkligen optimalt just för din händelse? Talar vi om gästernas bekvämlighet är det ofta bättre att låta dem sitta och servera dem. Eventuellt kan hjälp givetvis behöva kallas för serveringen.

Även om bufféer må komma med en del fördelar, kommer det också med en del nackdelar. Det kan bli långa köer, samtidigt som det blir väldigt mycket rörelse i lokalen överlag. Dessutom kan det komma med en del stress, under perioder, att ge service till en lång kö vid buffén. I en del fall kan det faktiskt vara mer bekvämt för värd och serveringspersonal att helt enkelt låta gästerna bli sittande och få sin festmat serverad.

Landgång – En klassiker

Letar du efter mer handfasta tips på festmat? För lite större evenemang kan en lagom stor landgång till varje gäst vara ett utmärkt val. Det är behändigt att förvara (under kortare perioder, eftersom det inte behöver vara varmt), samtidigt som det är något de allra flesta tycker om. Och medan det förvisso finns billigare rätter, är en landgång i sammanhanget inte det dyraste man kan bjuda på, på festen. Om man inte har en väldigt hög budget kan det vara skäl nog att välja att bjuda varje gäst på en landgång.

Men kanske är inte detta något som hela menyn bör bestå av. Snarare är det tacksamt att bjuda en blandning av varmt och kallt. Men det underlättar åtminstone, eftersom det är ett projekt att hålla samtliga rätter varma under eventets gång. Bara att hålla maten varm kan nästan vara ett arbete i sig.

Catering för större event

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *