De flesta har hyfsat bra koll på sin energiförbrukning, särskilt om de betalar räkningarna själv. För att inte lägga hela sin inkomst på att täcka kostnaden för radio, ugn och element där hemma, så kan det vara smart att tänka på hur många lampor som är tända och hur varmt man har det i rum man inte är i så ofta. Eller så slår man på stort och pumpar ut energi som om det inte finns någon morgondag.

Slösa

Även om pengar inte är ett problem, så finns det anledningar att tänka efter innan man kör upp sin energiförbrukning i toppen av julgranen. Det är inte svårt att låta antalet använda kilowattimmar överstiga antalet brödsmulor på köksbordet efter en helgfrukost. Man kan till exempel satsa på att alltid ha bastuvärme hemma. Genom att skruva upp alla element så mycket det går, året runt, och sen öppna fönstren på vid gavel så garanterar man att själva uppvärmningen av huset eller lägenheten verkligen slösar med ström.

Man kan också låta elektroniska underhållningsmaskiner som tv, radio, dator och stereoapparater stå på hela tiden. Bara man slår av ljudet eller ännu bättre, bara skruvar ner helt, så är det inget som stör, samtidigt som energiförbrukningen går i taket. Sätter man dessutom på ugnen, öppnar kylskåpet, låter en fläkt stå och surra i ett hörn och tänder alla lampor i hela hemmet, så är man garanterad en riktigt, riktigt hög energiförbrukning.

Snåla

Alternativet är naturligtvis att tänka efter före. Att se över sina prylar hemma och kasta ut sådana som man inte använder eller behöver, men som ändå står och tickar bort ström. Om man har ont om pengar är det dessutom ännu viktigare att se till så att energiförbrukningen hålls på en rimlig nivå. För att snåla så mycket som möjligt med energin kan man till exempel se till att alltid ha på sig flera lager kläder, också inomhus. Då slipper man värma upp sin bostad och kan montera ned alla element och sälja dem. Genom att ställa om sin kost till rawfood behöver man inte heller behålla spisen, ugnen, mikron och brödrosten. Och har man möjlighet att handla varje dag kan även kylskåpet vinka adjö.

Onödigheter som roar och kostar på samma gång är det bara att göra av sig med på direkten. Ut med datorn, tv:n, telefoner och musikapparater. Här ska sparas på energiförbrukningen.

Bevaka energiförbrukningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *